На северната хемисфера во полн ек е летната сезона. По две лета, со намалено патување поради пандемијата на ковид-19, оваа година се очекува значително закрепнување на туристичката активност. Според наодите од барометарот за одмори за 2022 година на „Јуроп асистанс“, 71 отсто од Европејците и 60 отсто од Американците планираат патување ова лето, што за Стариот Континент значи зголемување од 14, а за САД од 10 отсто во однос на минатата година. Тоа значи дека намерите за патување низ Европа се дури и повисоки од 2019 година, додека САД сè уште следат активности за одмор пред пандемијата.
Погледот на просечните буџети за одмор, исто така, укажува дека му се стави крај на пандемичното затишје на патувањата. Додека европските патници планираат да потрошат просечно 1.900 долари ова лето (од 1.020 долари во Полска до 2.922 долари во Швајцарија), американските испитаници издвоиле 2.758 долари за својот летен одмор оваа година. Ова се значителни зголемувања во однос на минатогодишните буџети за патувања, додека во повеќето случаи сè уште заостануваат нивоата пред пандемијата.