Иако мобилниот широкопојасен стандард за 5Г беше воведен релативно неодамна, првите апликации за 6Г-технологијата веќе се издадени во земјите како Кина, САД, Јапонија и Јужна Кореја. Според податоците на „Опен сигнал“, сепак сите овие држави имаат уште долг пат пред себе кога станува збор за широката покриеност на 5Г-мрежите.
Како што покажува инфографикот, Јужна Кореја и САД се единствените држави што водат во подготвеноста за 6Г-технологија, со тоа што го држат врвот во достапност на 5Г-мрежи. Сепак, бројките не се реална причина за славење. Додека земјите од Источна Азија се на врвот на листата, нивните корисници 28,1 отсто од времето сè уште користат само 5Г-мрежи. Во САД, корисниците можеа да одржат 5Г-врска само за една петтина од вкупното време на мобилна широкопојасна мрежа. Од друга страна, сите држави со највисока достапност на 5Г исто така покажаа речиси целосна покриеност со 4Г-мрежни услуги во 2020 година, а најниска беше во Саудиска Арабија, со 86 отсто. Има смисла фактот што комбинираните бројки надминуваат 100 отсто, кога се разгледуваат актуелните побарувања за 5Г-врска. Корисниците прво треба да бидат поврзани на 4Г-мрежа за потоа да воспостават врска на 5Г, иако самостојната верзија на стандардот веќе започна да се користи во одредени земји.