Оживувањето на вселенските мисии и растечкиот пазар за сателити значи дека се зголемува и количеството вселенско ѓубре што кружи околу Земјата. Неодамнешниот судир на „роботска рака ИСС“ со парче вселенски остатоци служи како потсетник за растечкиот проблем. Канадската вселенска агенција, која работи со раката, ја објави штетата неодамна. Од ударот се отвори дупка во термичкиот капак на леталото наречено рака, но тој останува оперативен, соопшти ЦСА. Во меѓувреме додека парчето што го погоди „ИСС“ беше под прагот за следење, во моментов се знае дека во орбитата постојат повеќе од 23.000 вселенски објекти со големина на фудбалска топка или малку поголема од неа. Ова вклучува стари ракетни делови, компоненти на вселенски мисии, кои намерно или случајно останале во вселената, и други вештачки остатоци создадени од судири, распаѓања или експлозии. Податоците на каталогот за вселенски отпад „Џ. Мекдауел“ наведува дека бројот на вселенското ѓубре – објекти расте со поголема брзина од кога било.