Изминатиов период САД го привлекоа гневот на раководството на Северна Кореја уште еднаш, бидејќи објавија дека ги укинуваат сите ограничувања на ракетите од Јужна Кореја. Како резултат, Јужна Кореја сега е во можност да развие или да набави ракети од кој било опсег, тежина или стил. Претседателите на САД и на Јужна Кореја изјавија дека се залагаат за „практичен пристап“ и дипломатија со Пјонгјанг, но воената закана на полуостровот останува постојана, наведува Меѓународниот институт за стратегиски студии. Сепак, севернокорејската војска има значително поактивни трупи (и резервни) од Јужна Кореја, иако земјата во исто време има голем број недоволно платени и незадоволни војници. Северот исто така има застарена опрема и се знае дека неговата авијација неодамна користела борбени авиони од типот „корејски миг-15“ од ерата на воените случувања во 1950-тите за обука на трупите. Од друга страна, јужнокорејската војска може да се пофали со најсовремена технологија, вклучувајќи врвни тенкови, воени авиони и напаѓачки хеликоптери.