Американското министерство за правда одлучи привремено да го затвори озлогласениот казнено-поправен центар „Метрополитен“ во Бруклин, Њујорк, поради голем број недостатоци поврзани со персоналот и општата безбедност. Во објектот во моментот се сместени 233 затвореници што чекаат да бидат префрлени. Иако овој конкретен затвор е мошне мал, САД сè уште водат во светот кога станува збор за бројот на затвореници на 100.000 жители, како што покажува инфографикот.

Според податоците на Институтот за истражување на криминалот и правните политики (ИЦПР) на Универзитетот во Лондон, во моментов зад решетки се наоѓаат 639 лица на 100.000 американски жители. Меѓу првите десет места на листата се наоѓаат уште две држави од американскиот континент, и тоа Ел Салвадор на второто и Панама на деветтото место. Прекуморските територии на Велика Британија исто така влегуваат во првите десет места со Девствените Острови и Гренада. Гренада ја заокружува листата на десеттото место со највисока стапка на затворска популација од 413 затвореници на 100.000 жители.

Разгранокот на њујоршкиот затвор беше предмет на многу дискусии по смртта на Џефри Епстин. Меѓу позначајните скорашни затвореници се џетсетерката, која наводно се занимавала со трговија на луѓе за сексуална експлоатација, Гилејн Максвел, музичарот Р. Кели и Мајкл Коен, поранешниот адвокат на Трамп.