Русија прослави 60 години од првиот лет на Јуриј Гагарин околу орбитата на Земјата, но патувањата во вселената сега изгледаат сосема поинаку оттогаш. Иако неверојатниот потфат на Гагарин траеше 108 минути, други лица поминаа стотици денови во вселената. Русинот Генадиј Падалка во моментов го држи рекордот за најмногу денови поминати во вселената, кој беше во орбитата вкупно 878 дена во текот на пет мисии, според податоците на „Спејсфактс.де“.
Падалка е далеку пред неговите други руски колеги Јуриј Маленченко и Сергеј Крикалев, кои исто така поминаа над 800 дена во вселената. Американската астронаутка Пеги Витсон е првото лице на листата надвор од поранешниот Советски Сојуз и го зазеде деветтото место, со 665 дена во вселената.