Најраспространетите вакцини во светот

214

Според податоците за покриеност на имунизацијата од Светската здравствена организација (СЗО), вакцината против туберкулоза сѐ уште е најраспространета во светот во 2018 година, со ниво на покриеност од 89 проценти. Против тетанус, детска парализа и хепатитис Б се следните најчести вакцини.
СЗО го мери глобалниот дострел на покривање со вакцините според бројот на вакцинирани едногодишни деца во светот. Во случајот на жолтата треска, опсегот на вакцината се мери само со учеството на децата што треба да ја примат во 40 земји и територии што се погодени од епидемијата.