Во Европа се наоѓаат четири од десетте најголеми економии во светот, според податоците на Светската банка. Но што е со најмалите риби што пливаат во европскиот базен? Како што покажува инфографикот, економиите со најнискиот бруто-домашен производ (БДП) не значи дека се најмалку населените. На пример, Монако и Лихтенштајн, кои генерираа осми и седми најнизок БДП соодветно, водат во светот во БДП по жител. Ова може да се припише на тоа што двете земји се водат како даночни раеви. Монако има низок корпоративен данок, но нема данок на приход, додека Лихтенштајн е познат исто така по ниските даноци. Победата за најмала економија во Европа ја однесе малиот архипелаг Оланд, кој се наоѓа јужно од брегот на Финска. Иако технички може да се смета за финска територија, сепак таа е автономна од 1920 година, со тоа што стана целосно неутрална и демилитаризирана. Таму живеат околу 30.000 жители, кои успеаја да генерираат БДП од 1,46 милијарда долари во 2018 година.
Државите и земјите од еврозоната придонесоа за БДП со околу 13 илјади милијарди долари во 2020 година, што претставува 15 отсто од светскиот БДП. Најголемите економии во моментов се Германија, САД, Италија, Франција и Шпанија.