Избирачите очекуваат проблеми при гласањето за претседател на САД

52

Нова анкета на центарот за истражување „Пју“ открива дека речиси половина од американските гласачи сега очекуваат тешкотии при гласањето на претседателските избори во ноември. Неговите откритија доаѓаат во услови на политичка криза во САД. Администрацијата на Доналд Трамп е обвинета дека сака да ги намали поштенските услуги токму во моменти кога се зголемува потребата од гласање по пошта поради пандемијата на ковид-19.
Податоците на „Пју“ покажуваат дека 15 отсто од гласачите во САД изјавиле дека се соочиле со тешкотии да го дадат својот глас на изборите за Конгресот во октомври 2018 година. Уделот на гласачи со таков став се зголемил на 49 отсто во август 2020 година пред претседателските избори во ноември. Истовремено, податоците покажуваат дека 35 отсто од републиканските регистрирани гласачи и 60 отсто од демократските регистрирани гласачи очекуваат тешкотии.