Слободното користење климатизирани простори и забраната за настани на отворено се мерките што се воведоа во западноевропските земји, истакнуваат
Карл Матисен и Луиз Гијо од „Политико“

Западна Европа сака да ги ублажи последиците од топлотните бранови

Градовите неодамна се обидуваа да најдат начини да ги оладат жителите додека Западна Европа ја зафати огромна топла воздушна маса. Француската национална метеоролошка служба „Метео-Франс“ соопшти дека локалните температури надминаа 40 степени со можност да се искачат на 42 Целзиусови степени. Топлотниот бран беше најрано забележаниот досега во Франција, соопшти агенцијата. Екстремните горештини редовно убиваат илјадници луѓе во Европа, и покрај тоа што градовите сè повеќе имаат планови за одговор кои ги охрабруваат жителите да се заштитат и да пристапат до помош доколку е потребно.

Мерки во Франција

Властите во Бордо ги забранија настаните на отворено, овозможија слободен влез во климатизирани простори, како во Музејот на ликовната уметност, и го продолжија работното време на парковите и базените. Во училишните дворови беа поставени прскалки, а до илјадници постари лица во градот беа испратени писма со барање да се пријават во регистарот за заштита од топлотни бранови. Во градот Поатје во Западна Франција, оние што планираа да присуствуваат на церемонијата во чест на отпорот на поранешниот претседател Шарл де Гол, беа замолени да не маршираат со тешки традиционални знамиња. Други собири на отворено и спорт беа забранети. Градски функционер во Тулуз рече дека градскиот совет ќе ги следи оние кои се најизолирани или најранливи.

Мерки во Шпанија и во Белгија

Во Валенсија, Шпанија, жегата е дел од секојдневието, според советникот за здравство и потрошувачки прашања Емилијано Гарсија, но тој рече дека градот сепак ќе ги предупреди „сите служби и тела“ за да обезбеди „најмало можно влијание врз здравјето на граѓаните“. Додека многу градови ги охрабруваа луѓето да се упатат кон парковите и базените, Мадрид активираше протокол со кој беше затворена градината со рози во паркот „Ел Ретиро“ и осум други градски паркови поради топлината.
Низ големи делови на Белгија, вклучувајќи го и главниот град Брисел, жителите беа повикани почесто да консумираат вода и да ги затворат вратите и прозорците, но не беа воведени никакви ограничувања. Температурите во градовите обично се за пет до десет степени потопли од околните села бидејќи бетонските површини ја апсорбираат топлината. Климатолозите велат дека екстремните топлотни настани се влошуваат со глобалното затоплување и веројатно ќе станат почести.