И пазарите на недвижности погодени од пандемијата

95

Големите градови како Лондон или Сан Франциско добро се познати по своите скапи пазари на недвижности. Но постојат и многу пазари на недвижности што не значи дека ќе се најдат меѓу поповолните, а тие се наоѓаат во Австралија, Нов Зеланд и Канада. Според анкетата за меѓународна достапност на домувањето од 2021 година, спроведена од „Демографија“, три од 10 пазари за домување со најмалку пристапни цени се во Австралија и Нов Зеланд, а уште три се наоѓаат во САД. Најмалку достапен пазар за домување е Хонгконг. Таму просечната цена на куќата е скоро 21 пат повисока од просечниот годишен бруто-приход на домаќинството. По Хонгконг, Нов Зеланд и Австралија се со најмалку достапен пазар на недвижности во студијата која ги анализираше САД, Канада, Велика Британија, Хонгконг, Сингапур, Австралија, Нов Зеланд и Ирска.