Домување

Со текот на времето, а особено во потоплите месеци, на постелнината се формираат многу бактерии, па дури и грини, доколку не се пере редовно. Експертот Рајан Такер од „Матрес некст деј“ вели дека чаршафите треба да се перат по една недела, најмногу две, за да се спречи таложење на мртвите клетки и бактерии. Но чаршафите не се единствениот дел што треба редовно да се пере, туку приближно еднаш месечно треба да се перат и јорганите, како и заштитниците за душеците, а понекогаш и навлаките на душеците.
Некои луѓе прашуваат дали е во ред да ја менувате постелнината еднаш месечно. Ако не спиете на душекот секој ден, можеби можете да ја перете на секои две-три недели, но тоа треба да биде максималното време помеѓу две перења – објасни експертот.
Тој истакнува дека и годишните времиња влијаат на тоа колку често треба да се пере постелнината. Имено, во текот на летото се потиме многу повеќе отколку во зимските месеци, па ако чаршафите наутро ви се влажни од пот, добро би било веднаш да ги исперете и да ги исушите следната ноќ.
Некои медицински состојби бараат креветот да биде што е можно почист, без бактерии или прашина што предизвикува алергени. Ако страдате од кожни заболувања, како што се егзема и псоријаза, или респираторни состојби, како што се астма, прашина и бактерии, тие може да се влошат – додава Такер.