Ако не сте некој што сака природна светлина, можете лесно да ја контролирате со некои поголеми и подебели завеси или пердиња во домот. И тогаш треба да одлучите кои тонови ги сакате во секоја од собите. Боите можат да бидат синхронизирани со ритамот на музиката. Поклопете ја светлината со вашето расположение и ќе одговара и на изборот на вашата музика.
Светлината мора да го дополни остатокот од декорот. Дизајнерите често ја користат светлината како „рефлектор“ што на одредено парче мебел ќе му го даде заслуженото внимание. Најдобар пример за ова е, да речеме, светло над каминот или ламба што ќе го осветли нашиот работен простор.
Правилото помалку е повеќе исто така треба да се почитува. Внатрешните дизајнери не го користат осветлувањето што виси од таванот со години. Тие препорачуваат подни светилки во секој агол, за просторот да биде рамномерно осветлен.