Tрудовите инспектори во засилени контроли на исплатата на К15

326

Државниот инспекторат за труд прави засилени контроли во приватните фирми за исплата на К15 на вработените. Надзорот, кој почна од почетокот на годината, ќе се спроведува до крајот на февруари, а инспекторите ги посетуваат правните субјекти од сите дејности, вклучувајќи ги и фабриките за производство на текстил и чевли, соопшти Министерството за труд и социјална политика.

– Засилениот инспекциски надзор во областа на производството на текстил и чевли е од причини што најголем број претставки во изминатите години беа од работниците во наведените дејности – појаснуваат од Министерството, додавајќи дека во случаите каде што ќе се утврди дека не е постапено во согласност со Законот и со колективните договори, Државниот инспекторат за труд ќе преземе мерки.