Нега и убавина

Лице со облик на срце: ако вашето лице е во облик на срце, тоа значи дека имате широко чело и истакнати јаболчици, додека брадата ви е потесна. Во тој случај, изберете очила што го насочуваат погледот надолу, за да изгледа лицето повеќе издолжено. Тоа се модели на мачкино око, со рамен горен дел, правоаголни рамки и авијатичарски модели.
Четириаголно лице: на лицето со изразена вилица и пошироко чело најдобро одговараат заоблени рамки, кои ги ублажуваат острите карактеристики на лицето со создавање рамнотежа. Овалните рамки ја омекнуваат изразената вилица, така што тие се добар избор за секој што има четириаголна форма на лице.
Тркалезно лице: тркалезното лице се карактеризира со изразени јаболчици, тесно чело и потесна вилица. Должината и ширината на ова лице се приближно исти, па затоа потсетуваат на круг, по кој е именувана оваа форма на лице. Ако вашето лице е тркалезно, повеќето модели на очила ќе ви одговараат добро.
Лице во форма на дијамант: тоа е лице во кое ширината на челото е помала од ширината на образите, додека брадата е исклучително тесна. Може да се каже дека оваа форма на лице е исто така благодарна за изборот на рамки, затоа што на таквото лице му одговара секаква рамка.
Овално лице: челото, јаболчиците и вилицата се во рамнотежа. Овалното лице ви дава можност да излезете од вашата зона за удобност и да изберете стилски модел. Кој и да го изберете, нема да згрешите.