Западните делови на САД ги зафати студен бран, познат како поларен вител, поради што животот во повеќе градови е парализиран. Поради арктичкото време досега починале најмалку осум луѓе во неколку сојузни држави, а исклучително ниските температури ќе загрозат околу 250 милиони Американци.