Студентската програма на „Македокс 9“ вечерва со три филма

71
Од работилницата за изработување фотографии со мокар колодиумски процес

Во рамките на Студентската програма на „Македокс 9“, која содржи 13 филма и ќе трае до 22 август, вечерва во „Куршумли-ан“ ќе бидат прикажани филмовите: „Бајка од лажни вести“ на Кејт Стонехил, „Нема не ми е гајле“ на Флоријан Хофман и „По животот“ на Пак Ло. На ова издание на Фестивалот на креативен документарен филм во тек е работилницата за изработување фотографии со мокар колодиумски процес, а десетина учесници ја изучуваат техниката и откриваат мотиви за своите стаклени фотографии. Таа се одвива под менторство на Сашо Н. Алушевски, фотограф, и Предраг Узелац, самостоен фотографски соработник и асистент на Академијата за уметности во Нови Сад, Србија.

Во Музејот на современата уметност до утре ќе се одржува работилницата „Режирање реалност“, со полскиот автор Војцех Старон, а ќе бидат прикажани и извадоци од неговите филмови „Сибирска лекција“, „Аргентинска лекција“, „Браќа“ и „Дон Жуан“ како пример за режирање реалност на полски начин. Оваа работилница е поддржана од Филмската фондација на Краков.