Прилепски театар со „Обѕрни се во гнев“ гостува во Бугарија

526

Театарот „Војдан Чернодрински“ со претставата „Обѕрни се во гнев“ во режија на Kристина Димитрова утре гостува на Фестивалот на малите театарски форми во Враца, Бугарија. Ова е еден од најстарите театарски фестивали во Бугарија, со долгогодишна историја. Автор на текстот е Џон Озборн, а режијата е на Кристина Димитрова. Сценографијата и костимите се на Илина Ангеловска, музиката на Дарија Андовска. Играат: Димитар Ѓорѓиевски, Катарина Чакмакоска-Клинческа, Илија Волчески, Даниела Иваноска.

Џон Озборн верува дека театарот треба да се базира на чувствата и животот на луѓето. Поради тоа, најмногу се занимава со оној вид театар што нуди витална, емоционална динамика, театар што навлегува низ класните бариери и сите препреки поставени кон патот на чувствата. Убеден е дека ни требаат нови театарски чувства, како што ни треба и нов театарски јазик.

„Обѕрни се во гневот“ ја отсликува побуната на младата несфатена повоена генерација, против генерацијата на нивните родители, кои го довеле општеството до пропаѓање во морална и во финансиска смисла. Се работи за побуна против светот во кој владеат материјалните вредности, лицемерството на општеството кон луѓето што се борат за својот напредок а не добиваат ништо, за безволноста, за човечкиот гнев, осаменоста… Текстот се поставува по точно 60 години од неговата прва изведба, a темите што ги обработува, денес се исто толку актуелни како во времето кога е напишан.