По училиштата, младите кичевци го разубавуваа својот град

70

Со три активности на три различни локации во градот, група од 15 волонтери од Кичево, го спроведе проектот „Да го разубавиме нашиот град“. Тие на ѕидовите на зградите и партерно, насликаа цртежи со кои ја покажаа љубовта кон родното Кичево.
Последната активност беше спроведена деновиве на надворешните ѕидови од спортската сала на кичевската гимназија.

– Во изминатите три седмици спроведовме три активности, во кои најпрво изработивме партерни цртежи во центарот на градот, потоа на една постара зграда, а на еден ѕид насликавме безброј срциња со што испративме порака до сите колку го сакаме нашиот град. И третата активност ја спроведовме на ѕидовите од спортската сала на гимназијата, каде што на белите монотони ѕидови, насликавме убави цртежи и за миг го разубавивме и овој простор. Иако целосно ги спроведовме трите планирани активности вклучени во овој проект, се надеваме дека овој активизам ќе продолжи и во наредниот период со облагородување и на друг амбиент во нашиот град – истакна Албина Сефадини, координаторка на овој проект.

Наскоро активностите ќе се финализираат со мала свеченост и со ликовна изложба, на која ќе бидат претставени овие простори, како изгледале, пред и по спроведувањето на проектот.
Сите учесници вклучени во овој проект ќе добијат сертификати.