Подморница откри тони ѓубре во морските длабочини

172

Пензионираниот поморски офицер Виктор Весково изјави дека дошол до вознемирувачко откритие кога се спуштил на 10.928 метри длабочина во Маријанскиот ров во Тихи Океан, кое е најдлабокото место на Земјата.

Тој се спушти 16 метри подлабоко од претходниот пат, во 1960 година, кога поручникот во американската морнарицата Дон Волш и швајцарскиот инженер Жак Пикард се спуштија со батискафот „Трст“.

Канадскиот режисер Џејмс Камерон само се спушти со подморницата во бездната Челинџер.
Секоја година во океаните се фрлаат милиони тони пластика, но малку е познато каде завршува тој отпад.

Спуштањето беше дел од експедицијата „Фајв дипс“, чија цел е да се истражат најдлабоките точки на петте океани во светот.