Неколку причини за белите дамки на ноктите

Често ви се појавуваат бели дамки на ноктите, а не сте сигурни зошто се случува тоа. Има повеќе причини поради кои се појавуваат овие дамки, но повеќето од нив се безопасни.
Традиционално се верува дека дамките на ноктите укажуваат на недостиг од калциум, па се советува да пиете повеќе млеко. Во повеќето случаи белите точки на ноктите, научно се познати и како леуконихија, но ништо страшно.
Обично се појавуваат поради тоа што дошло време на траума на ноктот. Во полошите случаи белите дамки откриваат знаци на маларија, Хочкинсова болест или анемија. Меѓутоа, тоа се исклучително ретки појави и не би требало да ве загрижуваат.
Сепак, треба да посетите лекар доколку на ноктот забележите знаци на леуконихија тоталис, односно состојба во која целите нокти бледнеат. Доколку забележите дека се случува тоа, резервирајте термин кај својот матичен лекар, бидејќи тоа може да биде знак на болести на срцето или на дијабетес.
Линиите се нешто на што треба да се обрати внимание. Тогаш белата трага се проширува по должината на целиот нокт, оставајќи своевидна лента. Тоа, пак, е знак на труење со арсен или со талиум.