Излезе третата книга од едицијата „Прашки ракописи“

95

Издавачката куќа „Везилка 2011“ ја објави „Главата на Франц Кафка“, трета книга од едицијата „Прашки ракописи“ на писателот Ристо Лазаров. Претходно во оваа едиција беа објавени книгите „Цветаева во Прага“ и „Незгасливите чешки пламени“. Авторот најави уште седум книги во своите „Прашки ракописи“.

Во книгата, која содржи 40 поглавја, еден дел ѝ е посветен на преписката на Кафка со Милена Јесенска, која, според многумина, е меѓу најубавите љубовни преписки во 20 век.

– „Главата на Кафка“ е краток документаристички приказ на животот и делото на Франц Кафка, за кого е речено и запишано дека „Франц Кафка бил Прага и Прага била Франц Кафка“. Така е и сигурно ќе остане така. Патеките на животот на Кафка водат директно во срцето на старата престолнина на вечната река – соопшти „Везилка 2011“.