Четири начини вашето куче да живее подолго

Многу сопственици не знаат дека луѓето и кучињата имаат многу генетски сличности. Ова значи дека многу работи што луѓето можат да ги направат за да бидат поздрави и да живеат подолго, исто така, можат да влијаат на кучињата, пишува „Сајенс алерт“.
Постојат неколку начини на кои можете да му помогнете на вашето куче да живее подолг и поздрав живот.
Научете ги на нови трикови: одржувањето на умот на вашето куче е исто така корисно. Спротивно на популарните поговорки, сепак можете да ги научите старите кучиња на нови трикови.
Не прескокнувајте посети на ветеринар: модерната ветеринарна медицина забележа значителни подобрувања во спречувањето и управувањето со здравствените проблеми на кучињата. Успешните програми за контрола на вакцини и паразити ефикасно ја намалија инциденцата на болести и кај кучињата и кај луѓето, вклучувајќи токсокаријаза, која може да се пренесе од измет на кучиња на луѓе, и беснило, која може да се пренесе од куче на куче или од куче на човек.
Внимавајте на тежината: еден од факторите поврзани со долговечноста на различните раси е одржувањето здрава тежина. Ова значи дека треба да се осигурите дека кучето нема вишок тежина и дека треба внимателно да управувате со внесувањето калории.
Физичка активност: може да помогне во контролата на телесната тежина и исто така е поврзана со ефектите против стареење. Иако само вежбањето нема да го продолжи животниот век на кучето, може да ве заштити и двајцата од прекумерна тежина. И навистина, истражувањата сугерираат дека шетањето куче ги прави посреќни луѓето и нивните миленици.