Се вели дека очите се огледало на душата. Меѓутоа, кога влегуваме во нечиј дом, според начинот на уредување на домот можеме да заклучиме каква личност живее тука. Вашиот дом го открива вашиот животен стил, вашиот вкус и деталите што ве следат низ животот.
Домот е местото каде што поминуваме најмногу време, а добро украсениот простор може да влијае на нашите мисли, расположение…
За да го направите вашиот простор за живеење пријатно место, ние ќе ви даваме неколку едноставни совети како да го постигнете тоа.

Клучот е во деталите
Погледнете ги полиците и размислете неколку секунди. Не само што има книги, туку и илјадници мали нешта што можат да го направат вашиот простор пријатно место. Не преоптоварувајте ги полиците. Изберете неколку детали што ќе бидат добро распоредени.

Амбиент
За да постигнеме одреден амбиент, ние често избираме парчиња мебел и ништо повеќе. Сепак, дали е тоа доволно? Ако на крајот не сте задоволни со резултатот и тоа не е она што го очекувавте, треба да го земете предвид целиот мебел и сè што е во просторијата. На пример, урбаната средина, која се базира на елеганција, сериозност и модерност, скоро секогаш е компатибилна со дрвен под и ѕид украсен со слики што претставуваат спомени.

Создадете атмосфера
Поентата не е да имитирате одреден стил и простор, туку сами да создадете атмосфера во вашиот дом. Затоа, треба да си играјте со постојниот простор, стилизирајте го на ваш начин. На пример, рационалистичката естетика почива на широк простор, со бели ламби, додека нордискиот стил бара многу природна светлина за да ги изнесе природните материјали во просторијата. Накратко, треба да го оцените потенцијалот на просторот што го украсувате за да знаете како да направите добра врска помеѓу количеството природна светлина и околината, со декорацијата во вашиот дом.

Класично-модерен стил
Создадете еклектичен стил. За такво нешто, вашиот дом не треба да има премногу мебел. Играјте наоколу со светилки со различна големина, бродски под, мермерен шанк, камин… Различни стилови во едно, но внимателно.

Дрво и дрвени елементи
Кога станува збор за материјалите, дрвото никогаш не излегува од мода. Тоа е надвор од времето. Еднакво може да се користи за украсување класичен дом, на кој ќе му се даде елемент на елеганција, како и за украсување модерен дом.
Може да имате различни предмети од дрво со иста боја, со малку различни нијанси. Дрвото е идеално за создавање рустикален амбиент. Тоа на домот ќе му даде топлина, а дрвениот мебел во него ќе изгледа како уметничко дело.

Камен
Камените тонови се неопходни во создавањето пријатна атмосфера. Тоа можете да го постигнете со додавање елементи од индустриски стил, така што просторијата ќе добие суптилност, а вие ќе имате повеќе простор да го пронајдете вистинскиот мебел што одговара. На пример, идеалниот контраст се добива со комбинирање современи елементи и антиквитети.

Црно и бело засекогаш
Добијте добра сенка играјќи со мебел. Играта на светлината и темната нека бидат присутни во вашиот дом. Со оглед на изворите на природна светлина, направете добар аранжман на светли и темни елементи.