Обемна студија објавена неодамна во медицинското списание „Лансет“ покажа дека четири милиони деца секоја година развиваат астма поради загадување на воздухот од сообраќајот. Тоа е еквивалентно на 11.000 нови случаи на ден. Загрижувачки, повеќето нови случаи се регистрирани во земји каде што нивоата на загадување на воздухот се под границите утврдени од Светската здравствена организација (СЗО), што укажува на тоа дека штетните гасови од возилата се уште поштетни отколку што претходно се претпоставуваше.

Земјите што страдаат од високи нивоа на загадување на воздухот, како Кина или Индија, не се на врвот на листата на земји со најмногу случаи на детска астма предизвикана од штетни гасови од возилата. Први на листата се Кувајт, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и Канада со 550, 460 и 450 нови случаи на астма годишно на 100.000 деца, покажува истражувањето во „Лансет“.