Деветто издание на фестивалот „Здраво, млади“ во МКЦ

60

Деветтото издание на фестивалот „Здраво, млади“ ќе се одржи вечерва, на нова локација, во паркот на Младинскиот културен центар во Скопје. Целодневниот настан нуди богата програма, а освен многубројните музички гости од светот, претставници на електронска, техно, денс, поп, постпанк и хипхоп-музика, ќе има и други активности.

Како дел од придружната програма, најмладите посетители вчера беа дел од музичката работилница на Скот Меклауд, познат гитарист, пејач и текстописец и член на познатата американска група „Грлс агеинст бојс“. Во рамките на фестивалот ќе биде отворена и изложбата на фотографии на Зденко Петровски- ЗдеПе, насловена „МКЦ-документ“. Тој себеси се нарекува воајер со фотоапарат и, како што вели, низ своите фотографии сака да ја овековечи визуелна историја, за нас и за светот надвор од нас. И тоа не само како прилог кон колективната меморија, туку повеќе како љубовно писмо до идните генерации за тоа како се гради и одржува современа и автентична (суп)култура во еден убав град во неубаво време и средина, која секогаш почнува од почеток.

– Многу луѓе фотографирале во МКЦ, професионално или за душа, сеедно, но не биле сите дел од процесот, во смисла да се истовремено и публика, суштински да ги познаваат сцената, нејзината историја и луѓето околу неа, да јадат, пијат и спијат музика и да ја разбираат таа чудесна и за многумина ирационална, алхемиска страст за неа – велат организаторите во најавата на изложбата на Петровски.
На „Здраво, млади“ ќе ги слушнеме: „Ниплпипл“, „Оперејтерс“, „Стојче, Вивијан Коуч, „Конфорс“, „Свемирко“, „Фуџија и Миаги“, Матеј Фолц, „Риб“, диџеј Фиц, а ќе има и виџеј-сет на програмата „Скопје виа Берлин“.