Воведување видеонадзор на гласачките места

184

Домот на народите на парламентот на Босна и Херцеговина вчера требаше да се изјасни за барањето на Пратеничкиот дом за разгледување на предлог-законот за измена и дополнување на изборниот закон со кој се предвидува скенирање на гласачките ливчиња заради утврдување на резултатите на изборите. Иницијативата за измена на изборниот закон доаѓа од пратеничките групи на СДП, СББ и ДФ, кои предлагаат и воведување видеонадзор во просториите во кои се гласа.

Во образложување на предложениот закон се наведува дека рачното броење гласови, проследен со кредибилитет и стручност, отвора широк спектар за манипулации со кои се доведува во прашање изразената волја на гласачите, правичноста на изборниот резултат, а со тоа и на регуларноста на самите избори.