Ласерско шоу за роденденот на Ајфеловата кула

79

Со ласерско шоу, на 15 мај Ајфеловата кула прослави 130 години од своето постоење.

Со своите 324 метри висина, „Железната дама“ која гордо ја краси француската престолнина е дизајнирана од страна на парискиот инженер Густав Ајфел и е изградена за Светската изложба во 1889.

Најпрепознатливата конструкција на Париз е изградена за 2 години, 2 месеци и 5 дена. Во нејзината изградба учествувале меѓу 300 и 450 работници.

Секоја година, околу 7 милиони туристи ја посетуваат Ајфеловата кула, а од 1889 до денес вкупно 300 милиони посетители ја виделе оваа монументална градба.