Тешко е да се поверува, но кучињата знаат како да се забавуваат во зима. Генерално, се смета дека снегот не е пречка за секојдневни прошетки како за возрасните и младите кучиња бидејки тие посебно сакаат да играат на снегот.

Тие сакаат да се пикаат и да се перпелкаат во снегот но и да го јада и да го лижат. Честопати сме сведоци да ги вадат јазиците и да ги ловат снегулките.

Но, ова не треба да е претерано и не треба на кучето да му се дозволи да јаде снег, бидеји ако ова кучето го прави без контрола може да настине, да добие висока температурата на телото и да му се влоши општата здравствена состојба.