Милиони туристи од целиот свет во моментов го следат најраскошниот и највеселиот карневал на светот, кој традиционално секоја година се одржува во Рио од 18- тиот век.

Парадата на самободромот всушност е натпреварување на најдобрите самба школи. Се одржува два дена по ред, а секој ден настапуваат шест школи, од вкупно 12 најдобри во Рио де Женеиро.

Рио де Жанеиро и Сао Паоло се преплавени од маскирани учесници во познатиот карневал кој започна на 1 март и ќе трае до 9 март.