Санџа Мацури – „Денот на јакузите“ во Токио

2716

Фестивалот „Санџа Мацури“ е прослава во чест на легендарните тројца основачи на храмот Сенсоџи во предградието Асакуца, во Токио, Јапонија. Околу два милиони посетители учествуваат во тридневниот фестивал. Дел од учесниците ги покажуваат нивните традиционални тетоважи поврзани со јапонската мафија Јакуза. Медиумите затоа го нарекуваат фестивалот и Ден на јакузите.