Поларната ноќ во Мурманск

340

Од 2 декември, па сѐ до 11 јануари, трае двомесечната поларна ноќ во Мурманск, најголемиот град на Арктикот во североисточна Русија.

Во текот на двата месеца сонцето воопшто не изгрева над хоризонтот.

На небото е забележлива и познатата аурора бореалис, или поларната светлина, а градот постојано е обвиен со мраз и снежни бури.