Молитви и клетви на испраќањето на иранскиот генерал

318

Илјадници Ирачани денеска се приклучуваат на погребната парада во Багдад по убиството на иранскиот генерал Касим Сулејмани, лидерот на ирачката шиитска милиција (ПМФ), Абу Махди ал-Мухандис и други убиени во американскиот воздушен напад во Ирак во петокот.

На парадата се наоѓа и ирачкиот премиер Адел Абдул Махди Хади ал-Амири.

Погребната поворка во Багдад го означува почетокот на повеќедневната жалост за Сулејмани, чиешто тело подоцна ќе биде пренесено во Иран и погребано во неговиот роден град Керман во вторник.

Граѓаните се собраа во Багдад уште од раните утрински часови, со поворка која се движеше низ улиците на градот. Некои луѓе носат знамиња во Ирак, други портрети на Сулејмани и врховен лидер на Иран, а дел од нив извикуваат „Смрт за Америка“.