Жените застанаа заедно против насилството

184

Жените ширум светот излегоа на улиците со барање да се прекине насилството врз жените. Протестите беа организирани ден по одбележувањето на Меѓународниот ден за прекин на насилството врз жените, кој се одржа вчера. Во Чиле и во Аргентина, учесничките на протестот излегоа со црвена и со виолетова боја, во облик на дланка, преку преку нивните усти, а демонстрациите имаа различни симболи во другите делови од светот. Според Обединетите нации, 87.000 жени и девојки се убиени во 2017 година.