Децата-војници во Јужен Судан го оставија оружјето

224

Некогашните деца-војници беа ослободени од обврските во Движењето за национално ослободување на Судан, на церемонијата одржана надвор од Јамбио, Јужен Судан. Младите Суданци, чиј идентитет останува анонимен, го оставија оружјето по потпишаниот мировен договор. Повеќе од 19 илјади деца беа, воглавно, присилно регрутирани, во граѓанската војна во Јужен Судан.