Родното место му оддаде почит на Леонардо да Винчи

131

Жителите на Винчи, италијанското село во кое бил роден Леонардо да Винчи, вчера ја одбележaа 500-годишнината од смртта на познатиот уметник. Раскошните лозја, полиња и потоци кои биле инспирација за неговите уметнички дела се благо изменети низ вековите.