Пожарите во Австралија видени од вселената

399

Разорните пожари и огромни количини на чад во Австралија, беа регистрирани од сателитите на илјадници километри над Земјата.

Причината за пожарите во кои досега загинаа 18 лица, се високите температури и силниот ветер, а експертите сметаат дека тоа се должи на климатските промени предизвикани од човековото однесување, а пред се од неконтролираната емисија на штетни гасови.

Според последните проценки, пожарот во источна Австралија проголта повеќе од 14 милиони хектари земја, уби околу половина милијарда животни и расели стотици илјади луѓе, објави „Бизнис инсајдер“.

На фотографии од Вселената може да се види чад на небото од половина од Европа до Нов Зеланд.

Фотографиите се направени преку сателитот на јапонската метеоролошка агенција Химавари-8, што се движи околу истата точка на Земјата на надморска височина од речиси 36.000 километри.