Василичарски оган и софра со виното на „Стоби“ во Охридското Езеро

332

Со поставената софра со квалитетното вино на „Стоби“, нуркачкиот центар „Амфора“ првпат го запали традиционалниот василичарски оган под вода во Охридското Езеро, кај музејот на вода, и на интересен начин ја честита Стара нова година.  

– Првпат решивме да го запалиме традиционалниот оган за Василица под вода, за да направиме нешто интересно и да ја честитаме Стара нова година. Печевме колбаси под вода и гозбата ја залеавме со виното на „Стоби“. Идејата беше на Јован Секулоски. Тоа е наш мал придонес за претстојните празници кои традиционално се слават во Охрид – вели Милутин Секулоски, инструктор-тренер од нуркачкиот центар „Амфора“.

Нуркачите од „Амфора“ на тој начин се вклучија во организацијата на Охрид во празнувањето на претстојните празници Богојавление – Водици и Свети Јован крстител – денот на рибарите. М.Ж.