Правилната хидратација – клуч за добро здравје, младешки изглед и долговечност!

315

За одржување добра хидратација кај здравите луѓе најдобро е да се користи свежа вода збогатена со лимон или цедени сокови, и тоа најдобро уште од утринските часови, кога дехидратациската способност на организмот е најголема

Сметам дека нема да биде претерување ако заклучам дека е по малку невкусно во 21 век и во услови на широка, а кај нас и (сѐ уште) евтина достапност на чиста вода за пиење да бидат потребни силни кампањи за едукација на населението за потребата од доволен дневен внес на вода. Па, сепак, голем дел од популацијата пие многу помалку од потребните 2-3 л вода на ден. Да биде проблемот позначаен, голем дел течности што ги внесуваме се газирани (или негазирани) пијалаци, кои во себе содржат големи количества шеќер и носат дополнителни штети по нашиот организам, а пред сѐ претставуваат ризичен фактор за зголемена телесна тежина, развој на дијабетес, лошо дентално здравје и други проблеми. Водата не само што чини над 70 проценти од човечкиот организам туку е и неизоставен дел од сите хемиски процеси во него, клучна е за процесот на детоксикација и отстранување на штетните материи преку бубрезите, како и за здрава кожа. Недоволен внес на вода резултира со: жолта урина и намалено мокрење, замор, главоболка, сувост на устата, очите и кожата, како и лошо варење на храната и опстипација.

Потребите за внес на вода значајно се зголемуваат во летниот период и при силна физичка активност (поради зголемено потење) но и при разни заболувања, покачена телесна температура, како и симптоми на дијареја и повраќање. При овие состојби постои голем ризик од т.н. дехидратација, која може да биде загрозувачка состојба по животот, особено кај бебињата, малите деца и геријатриската популација.

Во ваква ситуација, покрај водата, организмот забрзано губи големи количества електролити (пред сѐ натриум и калиум), кои се клучни за функционирањето на секоја наша клетка, а особено за одржување на ацидобазната рамнотежа и функционирањето на мускулите и нервите. Токму затоа, при голем број заболувања, но и секојдневно за спортисти и луѓе изложени на голем физички напор, се препорачува користење хипоосмоларни ОРС (орални рехидратациски соли) раствори, кои успешно и во краток период го рехидрираат организмот. ОРС-растворите најчесто во својот состав содржат: натриум, калиум, бикарбонати, магнезиум, калциум и глукоза. ОРС-растворот треба да се пие полека, по неколку голтки, за да испиеме барем 250 мл во период од еден до три часа. Треба да бидеме внимателни во случај на повраќање (особено кај деца), бидејќи пребрзо пиење на ОРС-растворот може да индуцира нова серија повраќање и дополнителна дехидратација. Со оглед на специфичниот, слатко-солен вкус, може да биде потребно ОРС да се раствори во чај, супа или јогурт, за да биде полесно прифатлив за малите деца.

Во случај дехидратацијата да е предизвикана или проследена со стомачни тегоби (дијареја, гадење, повраќање), идеално е да се користи готова комбинација од пробиотици (S. Boulardii) и ОРС. Во ваква ситуација пробиотиците дејствуваат на причината (дијареја, повраќање) преку стабилизација на цревната микрофлора, инхибирање на патогените и индукција на имунитетскиот одговор, а ОРС дејствува на последицата (дехидратацијата), и со ова симултано дејство значајно се намалува времетраењето на тегобите, како и здравствените ризици за најосетливата популација.
Инаку, во контекст на одржување добра хидратација кај здравите луѓе најдобро е да се користи свежа вода збогатена со лимон или цедени сокови, и тоа најдобро уште од утринските часови, кога дехидратациската способност на организмот е најголема.

Авторот е магистер по фармација и топедукатор