Лошата циркулација во рацете и нозете – сигнал за артериосклероза!

857

Пациентите со циркулаторни заболувања опфаќаат голема популација, претставуваат голем трошок за здравствените системи во секоја држава и имаат сериозно нарушен квалитет на животот

Секој од нас познава барем неколку луѓе што имаат „лоша циркулација“ и постојано се жалат на студенило во рацете и нозете. Од друга страна, има и такви што се жалат на шум во ушите или повремена вртоглавица, појави што повторно се често поврзани со нарушена циркулација. Влошената циркулација е еден од симптомите на атеросклероза и најчесто се јавува по 50-та година од животот. Сепак, овие атеросклеротични промени во крвните садови, започнуваат многу порано и се развиваат постепено, речиси незабележливо и затоа често се лекуваат само во напредната фаза на болеста.

При атеросклероза доаѓа до намалување на обемот на крвните садови (поради складирање маснотии и др. материи во внатрешниот ѕид на артериите), поради што доаѓа до намалување на протокот на крв, а со тоа и снабдувањето со кислород и хранливи материи, кои се неопходни за нормално функционирање на сите ткива во организмот. Најчестите симптоми на нарушена циркулација во рацете и нозете се: чувство на студ, грчеви, болка и умор на нозете. Симптомите на нарушена циркулација се појавуваат прво за време на одење, а подоцна и во мирување. Атеросклеротичните промени во крвните садови на вратот и мозокот, од друга страна, го намалуваат протокот на крв во мозокот и доведуваат до намалени мозочни функции, што резултира со главоболки, намалена концентрација и меморија, шум во ушите и вртоглавица.

Постојат голем број ризик-фактори за развој на циркулаторните болести: зголемено ниво на маснотии во крвта, висок крвен притисок, пушење, алкохол, кофеин, недоволна физичка активност и седечки начин на живот, неправилна исхрана и дебелина, нарушувања на тироидната жлезда, стрес итн. Пациентите со циркулаторни заболувања опфаќаат голема популација, претставуваат голем трошок за здравствените системи во секоја држава и имаат сериозно нарушен квалитет на животот. Затоа е многу важна превенција од најрана возраст преку водење здрав животен стил, како комбинација од избалансирана исхрана, редовна физичка активност и намалено внесување токсини во организмот.

Покрај тоа, при циркулаторни проблеми може да си помогнеме и со правилно одбрани додатоци во исхраната на база на гинко билбоа, ДХА – омега-3 масни киселини и Б-витамини. Овие природни компоненти помагаат за подобрување на периферната и централната циркулација и нормализирање на вискозноста на крвта. Екстрактот од гинко се смета дека ја зголемува церебралната и периферната микроциркулација и ја намалува васкуларната пропустливост при што зголемувањето на протокот на крв е особено видливо кај мозокот, очите и екстремитетите.
Подобрена циркулација се постигнува со намалување на вискозноста на крвта и преку дејствување на мазните мускули на крвните садови со подобрување на вазорегулацијата. На овој начин, гинко ги релаксира спазматично контрахираните крвни садови и ги контрахира абнормално проширените крвни садови.

Студиите покажуваат дека ДХА – омега-3 масните киселини, ја намалуваат можноста од атеросклерозни плаки и згрутчување на крвта, придонесуваат за подобар проток на крв низ целото тело, ги омекнуваат крвните садови и помагаат во регулацијата на крвниот притисок. Некои од витамините од групата Б (ниацин) дејствуваат на вазодилатација и придонесуваат за подобрување на циркулацијата, особено во екстремитетите, додека други, како што се витамин Б6, Б12 и фолна киселина, ги забавуваат атеросклеротичните промени преку намалување на хомоцистеинот во крвта.

Во однос на фармаколошките тераписки опции, тие кај циркулаторните болести се концентрирани на решавање на последиците и вклучуваат широка палета лекови: статини за регулација на покачениот холестерол; АКЕ-инхибитори, сартани, диуретици и др. за стабилизација на покачениот крвен притисок; бетахистин при шум во ушите и вртоглавици; антикоагуланси за намалување на вискозноста на крвта и спречување на појава на тромбови итн.

Авторот е м-р по фармација и топедукатор