Неговата Божествена Сесветост, Патријархот Вартоломеј вчера испрати пораки со честитки од името на Вселенската патријаршија до новоизбраниот македонски премиер Димитар Ковачевски.

Неговата Сесветост на Ковачевски му посака плодотворна и успешна служба.

Македонската православна црква-Охридска Архиепископија веќе побара признавање на автокефалноста од Вселенската патријаршија, но процесот повеќе од една година е во мирување.

Пред речиси две години се случи дипломатска иницијатива на македонскиот државен врв за враќање на црковното прашање на масата на вселенскиот патријарх.