Фото: БГНЕС

Прашан за посетата на бугарскиот премиер Петков во Македонија, неговата оценка е позитивна

„Го поддржувам пристапот на премиерот Кирил Петков за проширување на темите за дијалог со Северна Македонија“, изјави претседателот на Партијата на европските социјалисти и поранешен премиер на Бугарија, Сергеј Станишев, за бугарското национално радио БНР.

Прашан за посетата на бугарскиот премиер Петков во Македонија, неговата оценка е позитивна.

-Имаше многу критики, но самиот гест е во наш интерес, ние сме во посилна позиција во овој спор како членка на ЕУ. Оваа посета создава неформален став и покажува добра волја. Најважно е да се излезе од минатогодишниот говор – ултиматум од една страна и контра-ултиматум од друга страна. Бугарија има јасен став, изгласан од Националното собрание, што не остава многу простор за маневрирање. И македонската страна има нефлексибилна позиција. Затоа, одговорноста на политичарите е да најдат решение. Се разбира, долгорочен бугарски интерес е сите земји од регионот да влезат во ЕУ-рече тој.

Лидерот на европската левица рече дека компромисите се прашање на многу слаба рамнотежа.

-Го одобрувам пристапот да се префрли фокусот од чисто историски спорови на обединувачки нешта. Неминовно ќе дојдеме до потребата за решение на најчувствителните прашања, но не можеме да останеме во оваа затворена позиција, која е многу згодна за некои политичари – да се кријат зад националниот интерес, но на крајот тоа не му служи на долгорочниот бугарски интерес-смета Станишев.