Ќе произлезе ли квалитетна одлука по жолчните дебати во градското собрание

224
Заедницата на моторџии ќе блокира улици ако Шилегов не отстапи од намерата

Најавената одлука на скопскиот градоначалник Петре Шилегов за регулирање на паркирањето за моторите предизвика многу дебати помеѓу граѓаните, но, секако, и помеѓу моторџиите и градоначалникот. Заедницата на моторџии најпрво викендов оствари средба со градоначалникот, а потоа нивни претставници вчера вторпат се сретнаа со него, за да ги спротивстават аргументите и ставовите, со цел да се најде прифатливо решение и за едните и за другите и воопшто за граѓаните. Многуте средби и дискусии во градското собрание веројатно ќе донесат и квалитетна одлука, која ќе биде прифатлива за двете страни.

Моторџиите се децидни дека не се растревожени од давачката од 5 до 7 денари, колку што се исплашени дека моторите, нивните скапи миленици, од по 40 илјади евра, ќе им биле на „шведска маса“ на крадците. И сега тие се лесен плен за нив, а крадците, иако се познати, најчесто не се најдени. „Нова Македонија“ги спротивстави аргументите на моторџиите со оние на градоначалникот Шилегов.
Моторџиите сметаат дека градоначалникот Шилегов ги доведува во позиција шах-мат и додаваат дека тие секогаш внимаваат каде паркираат и тоа навистина не е проблем. Децидни се дека проблем е што нивните прескапи мотори ќе им бидат далеку од очите, а преблиску до крадците. Доколку градоначалникот не отстапи од намерата, во знак на протест и револт ќе ги блокираат скопските сообраќајници.