Шилегов: Проблемот со загадувањето на воздухот го решаваме континуирано

163

Град Скопје работи на решавање на проблемот со загадувањето и во летниот период кога никој не ги чувствува последиците од загадениот воздух во Скопје. Еден по еден ги елиминираме причинителите за загадувањето во градот, изјави градоначалникот Петре Шилегов.

Град Скопје преку ЈП Комунална хигиена ја расчисти дивата депонија која подолг временски период беше една од причините за загадувањето.

– На ова место од денеска ќе се врши селекција за рециклажа на отпадот. Ова е местото кое заедно со Момин поток беше снимано со дрон од граѓаните. Од денеска на оваа локација наместо дива депонија имаме рециклажен двор. Овде отпадот внимателно ќе се селектира и притоа еден дел ќе се носи во Дрисла, а дел ќе се рециклира – кажа Шилегов.

Тој додаде дека Градот го слуша гласот на граѓаните, а квалитетот на амбиенталниот воздух е предмет на грижа и во летниот период кога оваа тема не е во фокусот на вниманието на јавноста.

– Проблемот со загадувањето на воздухот се решава само со континуирана и непрекината работа во текот на целата година. Со скромни перформанси максимално работиме на подобрување на квалитетот на воздухот – истакна Шилегов.

Шилегов ги повика граѓаните активно да се вклучат во борбата против загадувањето, да се грижат за хигиената во градот и да се вклучат во сите активности што ќе придонесат за почисто Скопје.