Финализирана пролетната дератизација во повеќе скопски општини

650

Од скопската општина Аеродром информираат дека деновиве се извршила пролетната дератизација на целата нивна територија. Акцијата опфатила околу 3.000 шахти со 9.000 мамки. Во акцијата се вклучени и основните училишта и детските градинки на територијата на оваа локална самоуправа.

Претходно, иста акција беше спроведена и во општината Кисела Вода, каде што постапката за уништување на глодачите опфатила 3.863 шахти во урбаните и руралните делови на општината. Во оваа општина, дератизацијата е спроведена од страна на приватна фирма, во соработка со јавното претпријатие „Водовод и канализација“, преку секторот за комунални работи, инфраструктура, сообраќај и заштита на животната средина. Од Кисела Вода велат дека вакви акции се спроведуваат двапати годишно, напролет и наесен.