Старото Матично се трансформира во младински центар, Општината собира предлози за име

149

Во рамките на проектот за зајакнување на општинските совети, Општина Центар, во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка и УНДП, го реконструира објектот на поранешното Матично, кој за многу кратко време ќе стане современ општински младински центар.
Проектот за реконструкција и пренаменување на објектот на поранешното Матично, кој се наоѓа во општинскиот двор, произлезе од одржувањето на граѓанските буџетски форуми во 2019 година. На форумите, покрај Матично, уште два предлог-проекти добија поддршка за реализација – сензорните соби во трите центарски градинки и отворените културни сцени.
Градоначалниците на Општина Центар и на Град Скопје, Саша Богдановиќ и Петре Шилегов, на почетокот на ноември ја најавија изградбата на новиот младинскиот центар, каде што по изминати нецели три месеци, градежните работи се на самиот крај.

– Реконструкцијата опфаќа поставување нова фасада и покрив, внатрешно уредување на објектот, реконструкција на санитарниот јазол, промена на внатрешниот водовод, санирање на фекалната канализација, нови санитарии, ново електрично осветлување, телефонско и компјутерско вмрежување, видеомониторинг-систем, како и громобранска и противпожарна инсталација. Реконструктивниот зафат чини 6.941.282,00 денари, со пресметан ДДВ. Општина Центар обезбеди 83 проценти од финансиските средства, односно 5.768.074,00 денари од буџетот на општината за 2020 година, а преостанатите 1.173.208,00 денари беа обезбедени од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), во форма на донација – информираат од Центар.
Оттаму ги повикуваат граѓаните што имаат желба да го дадат својот придонес да ја посетат веб-страницата на Општина Центар, centar.gov.mk и во полето предвидено за предлози за име на новиот младински центар да го внесат својот предлог. Победничкото име ќе биде јавно објавено по завршувањето на собирањето на предлозите и изборот на победничкиот предлог.