Реконструкција на улицата Димитрија Чуповски во центарот на Скопје

157

Улицата Димитрија Чуповски во наредниот период ќе се реконструира на должина од 240 метри, на потегот од крстосницата кај „Палома бјанка“ до крстосницата со булеварот Свети Климент Охридски. Почетокот на градежните работи на оваа сообраќајница денеска го означи градоначалникот Шилегов.

-Денеска екипите на Град Скопје почнуваат да работат на две позиции – целосна реконструкција на улицата Димитрија Чуповски и реконструкција на дилатациите на мостот ‘Гоце Делчев’. Станува збор за централни локации кои се неопходни за да ја обновиме инфраструктурата која со години беше запоставена. Очекувам реконструкцијата на улицата Димитрија Чуповски да заврши многу брзо, а на мостот работите во целост би требало да завршат во текот на летото. Градежната сезона е отворена, Градот Скопје изминатиов период спроведе низа постапки, а граѓаните ќе имаат можност да видат како се реконструираат главните градски улици- рече денеска градоначалникот Шилегов.

На улицата Димитрија Чуповски ќе се изврши комплетно отстранување на постојниот коловоз и ќе се постави нов асфалт во три слоја. Ќе се реконструира коловоз со површина од 3.750 квадратни метри. Во наредната фаза предвидена е и комплетна реконструкција на велосипедските и на пешачките патики на овој потег, од двете страни на улицата.

Шилегов додаде дека е свесен за метежот кој настанува во текот на градежните работи на улиците и ги замоли граѓаните за трпение.

-Учесниците во сообраќајот ги замолувам за разбирање и апелирам на дневна основа да ги следат информациите за привремен сообраќаен режим кои ќе бидат објавувани од Град Скопје- рече Шилегов.