Отворена Лабораторија за урбано живеење во Скопје

1108

Во Старата скопска чаршија вечерва беше отворена „Лабораторија за урбано живеење“ во Скопје (Urban living lab). Станува збор за нова просторија која се отвора во рамките на европскиот проект „РОК“ – Регенерација и оптимизација на културното наследство во креативните градови (ROCK).

Лабораторијата ја отвори градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов кој рече дека враќањето на животот во стариот дел на градот е стратешка определба и затоа посветено се работи културното наследство да се направи достапно за сите.

– Активностите што планираме да ги преземаме ќе му дадат само ново светло на наследството, туку ќе овозможат да се испреплетат во него историјата и сегашноста и да направат автентична основа за идното културно творење на нашите сограѓани. Културното наследство, го претставуваат разни добра, наследени од генерациите пред нас или настанати во сегашноста, кои имаат специфична вредност и треба да бидат зачувани за идните генерации. Затоа, неопходно е да се одржува развојот на културното наследство, преку имплементација на соодветни методи и стратегии за валоризација, реставрација, ревитализација, конзервација и заштита – рече градоначалникот Шилегов.