Нов екоавтобус се приклучува во јавниот сообраќај на Скопје

2529

Јавното сообраќајно претпријатие Скопје потпиша договор со компанијата „Ман импортер Македонија“, за пробно користење нов екоавтобус.
Свои потписи на договорот ставија Кристијан Чушков, директор на ЈСП, и Ивица Вилјац, директорот на „МАН импортер Македонија“, кој информира дека овој автобус е осма генерација ЦНГ МАН-автобус. 

Возилото е произведено благодарение на 75-годишното искуство на компанијата во производството на автобуси на природен компримиран гас.
Новиот автобус е од типот „лајонс сити A21“, користи природен компримиран гас и има капацитет за превоз на 85 патници. Станува збор за енергетски ефикасен автобус, кој троши минимално количество гас. Особена карактеристика за овој тип автобус е дека незначително испушта јаглероден диоксид и ПМ-честици. Автобусот е веќе пуштен во сообраќај и вози на линијата со број 5. Ваков вид екоавтобуси веќе се застапени на скопските улици и сообраќаат на линиите 5 и 2.

– На почетокот на овој месец во јавниот превоз е вклучен и електричен автобус, кој вози на линијата со број 15. Со ваков чекор само се потврдува заложбата за воведување еколошки, навремен и удобен јавен превоз, кој целосно ќе биде во функција на граѓаните, а притоа нема да се загадува животната средина – вели Кристијан Чушков.

За таа цел градот Скопје од буџетот за годинава предвидува субвенции за набавка на екоавтобуси во висина од 100 милиони денари, а за приватни превозници во висина од 20 милиони денари.
Според Вилјац, користењето ваков автобус во јавниот превоз гарантира почист град. Х.Ј.