Еко-активистите изразија револтираност од, како што велат, масакрот на дрвјата на улицата „Орце Николов“ во Дебар Маало, направен вчера.

Од иницијативата О2 велат дека дрвата не се болни, туку единствен проблем им е што биле големи, бидејќи најголемиот дел исечени дрвја се со огромни стебла.

– Од она што се гледа на терен останува впечаток дека им се нашле на пат за поставување, цевки, кабли, па што има да смислуваат решение, ќе му се секираат за некое дрво, пушти пилата и решен проблем башка ќе се отвори тендерче, ќе си посадат нови, со помали стебелнца, важно да се брои, плус ќе си пораснат цифрите на ново посадени. Друга работа е што во приказнава ич не се замаарат што толку многу дрвја им се разболуваат на толку мал простор, очигледно некој не си ја работи работата за која е платен, ама тоа за нив е нормалан работа. Нормално им е да ги соголат корењата, со бетон да ги премачакаат, да ги асфалтираат, важно улица реконструирале – достигнување, вредно за жртва од децениски израснати дрвја – велат од иницијативата.

Здружението „Гоу грин“ бара под итно да се објави извештајот за состојбата на исечените дрвја.

„Поднесовме барање за слободен пристап до јавни информации до
1) ЈП „Паркови и зеленило“ – Скопје / НП “Парqе дхе ѓелбëриме” – Шкуп за
– барањето до Град Скопје, сектор за комунални работи, за отстранување на овие дрвја
– барањето за извршување на овие активности до Општина Центар
2) До Град Скопје за:
– записникот и решението од стручните лица по увидот на терен за состојбата на дрвата
како и до
3) Општина Центар
– за решението со кое тие ја дозволуваат оваа активност
па ќе видиме што ќе ни одговорат.
п.с. ова е според чл. 29 од Закон за урбано зеленило, и член 4 и член 12 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер“, велат од здруженито.

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, во врска со вчерашната сеча рече дека дрвјата биле стари и суви, и претставувале опасност за граѓаните.

Тој најави дека на местото на исечените дрвја ќе бидат засадени нови. Образложи дека ако е утврдено оти дрвото е старо и суво, треба да биде заменето.

– Луѓето реагираат при било каква промена и сеча и овие дрвја се опасни. При најмал дожд или реконструкција на улицата, може да направат проблем. Дрворедот ќе биде обновен. Дел од тие дрвја кои вчера беа исечени воопшто немале корени и само требало посилен дожд за некој да настрада. Не се отстрануваат дрва за да никне некој објект, туку се отстрануваат за да не настрада некој – вели Богдановиќ.

Додава дека до Град Скопје стигнале дописи, пришто луѓето во зградите алармирале дека редовно им паѓале гранки и не се чувствувале безбедни.

Дрворедот на Орце Николов има 171 дрво, а решение за сеча имало за 13 дрвја. Вчера отстранети биле осум, кои, според зборовите на градоначалникот, ќе бидат заменети.